Balk

 

Balk is het centrum van Zuidwest Friesland en hoofdplaats van de gemeente Gaasterlân-Sleat. Het dorp is prachtig gelegen tussen het Slotermeer en de Gaasterlandse bossen. De Luts is het door Herman Gorter 'bezongen' riviertje dat door het centrum van Balk loopt. Fraaie hals- en trapgevels herinneren aan oude glorie.

Pronkstuk is het oude raadhuis uit 1615. De Luts is onderdeel van de elfstedenroute per schaats en is 's zomers de open vaarverbinding tussen Slotermeer en de Fluessen.

Als regionaal centrum heeft Balk diverse voorzieningen en een uitgebreide middenstand, zoals meerdere supermarkten, bakkers en slagers.Daarnaast zijn er kledingwinkels, warenhuizen en doe-het-zelf zaken.

In Balk zijn drie basisscholen en meerdere mogelijkheden binnen het voortgezet onderwijs. Het dorp beschikt over een moderne huisartsengroepspraktijk, tandartsen, fysiotherapeuten en dierenartsen. Een modern buitensportcomplex, fitnesscentrum en een sporthal bieden veel mogelijkheden voor de diverse sportverenigingen.

Met het openbaar vervoer zijn plaatsen als Sneek, Heerenveen en Emmeloord goed bereikbaar. Tevens biedt de ligging op slechts 10 kilometer van de A6 goede verbindingen met de rest van Nederland.

Het aantal inwoners ligt rond de 3800

Meer informatie